Detta pysslar jag med...

Uganda

1 Inledning
I detta arbete behandlas frågor och fakta kring Ugandas problematik på olika nivåer. Uganda har stora problem gällande mänskliga rättigheter, ekonomi, hälsa och utveckling. Arbetet berör även olika perspektiv och resonemang kring Ugandas styrelsesätt, yttrandefrihet och vattentillgångar. I arbetet kan du även läsa om olika förslag kring åtgärder som bör vidtas, både i lång- och kort sikt.

1.2 Syfte
Syftet med denna uppsats är att informera om den problematik som finns i Uganda samt diskutera olika åtgärder som kan vidtas för att åstadkomma förbättring. Syftet är också att diskutera vad som orsakat problemen i Uganda.

1.3 Metod
Faktan i uppsatsen kommer att grundas på information från Internet/böcker men även från en intervju med en Ogot Okwuni som härstammar och till största delen är uppväxt i Uganda. Många aspekter och olika perspektiv är även upphämtade från diskussioner under lektionstid.

2 Resultat
Republiken Uganda är en stat i Östafrika som gränsar till bland annat Kenya, Sudan och Republiken Congo. Landet var tidigare en koloni tillhörande Storbritannien men frigjorde sig den 9 oktober 1962. Uganda har sedan sin begynnelse varit ett mycket fattigt och strikt land. Förhållandena för invånarna är mycket hårda och människans frihet och vilja sätts ofta i andra hand.

2.1 Demokrati/ekonomi
Uganda har tagit sig ur fattigdom och etniska konflikter sedan kaoset på 1970-1980 talet. Detta innebär inte att den politiska utvecklingen i landet är utom fara. Den nuvarande presidenten, Yoweri Museveni, har suttit vid makten i över tjugofem år och anklagas allt mer ofta av oppositionen för att inte vilja lämna ifrån sig makten och därmed hindra den demokratiska processen i landet.

Uganda står inför ett viktigt vägskäl i strävan att uppnå demokrati. En folkomröstning i 2005 var menad att avgöra om fler partier än det styrande National Resistance Movement skulle få ställa upp i valet i april 2006. Men samtidigt röstade parlamentet med ledande majoritet om att låta president Museveni ställa upp i val obegränsat antal gånger. Kritikerna menar att den 61-årige presidenten aspirerar att sitta vid makten på livstid. Parlamentet röstade igenom beslutet två gånger i rad vilket innebar att Museveni kvarhöll sin starka position.

Raigan Okumu är parlamentariker och tillhör oppositionskoalitionen Forum för Demokratisk Förändring. Han menar att den sittande regimen har satt i system att underminera oppositionen och därmed även det politiska utrymmet. Trakasserier i form av falska anklagelser, arresteringar och fängelse tippen av isberget utav de metoder som används.

– “Den politiska elitens största rädsla är rädslan för det okända. De har varit korrupta och våldfört sig på de mänskliga rättigheterna, och om de skulle förlora makt så måste de ju ställas till svars för vad de gjort.” Skall Raigan Okumu ha uttalat sig vid en demostation.

Musevenis fram- och motgångar
Uganda har mött stora motgångar vad det gäller demokrati och statsskick. Diktatorn Idi Amin (1971-1979) var ansvarig för omkring 300 000 motståndares död och under Milton Obote (1980-1985) mördades ytterligare 100 000 i gerillakrigföring och även i samband med brott mot mänskliga rättigheter. President Museveni grep makten 1986 med hjälp av National Resistance Army. Uganda då ett kaotiskt land med kraftiga ekonomiska, politiska och sociala problem.

Då Museveni tog över makten hyllades han av befolkningen i landet. Museveni var snabb med att göra landet mer stabilt - både ekonomiskt och politiskt. Invånarna i landet kände mer tillit till honom än någon tidigare ledare någonsin. Museveni har med hjälp av bistånd från internationella organisationer och bistånd från utlandet hittat en jämn balans i ekonomin. Nya valutareformer, höjda producentpriser på exportvaror, ökat pris på oljeprodukter och höjningar av de statsanställdas löner har gynnat ekonomin och stabiliserat den. Ekonomin växte markant varje år med över 5%/år vilket ledde till bravader för Museveni. Den nuvarande presidenten hyllas inte bara för hans goda inflytande kring ekonomiska beslut men även pga. Hans stora framgångar gällande aids-bekämpningen. I början på 1990-talet härjade aids-epidemin i Uganda och landet var ett av världens värst drabbade men sedan Museveni tog över makten har åtgärdsprogram mot detta ökat vilket har gett mycket goda resultat. HIV är fortfarande ett problem men antalet i procent minskar ständigt.  Förekomsten sedan dess sjunkit från 18 procent till 7 procent.

Trots dessa stora framgångar så har Museveni fått mycket klagomål från landets invånare och utomstående länder. Museveni valdes vid sitt första val om med en majoritet på 70%. Stödet fram till nästa omval minskade dock mycket vilket var tydligt hos invånarna, trots det vann Museveni valet därefter med hela 80% av alla röster. Starka bevis pekar på att Museveni har använt sig utav valfusk för att kvarhålla sin makt vilket krossar förtroendet för hans karaktär. Han fick dessutom hela världen att rasa när han i slutet av 2009 kom med lagförslaget att alla homosexuella skulle kunna få livstids fängelse, och dödsstraff för "grov homosexualitet" (d.v.s. när den dömde är hivsmittad).

Den ekonomiska sanningen
Trots stora ekonomiska framsteg de senaste tio åren så beräknas cirka 51 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen, det vill säga på mindre än 1,25 US-dollar (ungefär 7 kronor) per dag. Alltför många saknar tillgång till elektricitet och rinnande vatten. Korruptionen hos de styrande och faktumet att planerade reformer inte genomförs skapar stor oro inför framtiden. Samtidigt får man inte glömma att drygt hälften av landets statsbudget finansieras via biståndsmedel. Det är här vi i västvärlden kan utöva påtryckningar mot regimen. Uganda är i stort behov av bistånd och klarar sig inte utan dem.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0